Hansvg » Specials » Luchtvaartpioniers

Luchtvaartpioniers

Luchtvaartpioniers Voordat vliegtuigen een normaal verschijnsel werden, hebben veel luchtvaartpioniers hun dromen, hun inspanningen, teleurstellingen en successen beleefd. In deze reeks artikelen volgen we enkele van deze onverschrokken luchtvaartpioniers.

De lucht

Vogels hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Al vanaf het vroege begin dat mensen zich bewust werden van hun omgeving, hebben ze gekeken naar de vogels, die zich vrij voortbewogen door dat éne element waar de mensen zelf geen toegang hadden: de lucht. Veel mensen hebben er altijd van gedroomd: zelf eens als een vogel door het luchtruim te bewegen, vrij te zijn van alles waaraan men was gebonden, vrij van grenzen.

Experimenten

Vele mensen hebben geprobeerd de vlucht van een vogel na te bootsen. Vogelpakken, vleermuisvleugels, fladderen met armen die al dan niet bedekt waren met veren, om de wiekslag van vogels te imiteren, het mocht allemaal niet baten. Alle pogingen waren gedoemd te mislukken. De enkelingen die zich gehuld in kleding, die de vogelvleugels moesten voorstellen, van heuveltjes of gebouwen naar beneden lieten vallen moesten dergelijke pogingen maar al te vaak bekopen met gebroken ledematen. De lucht bleef onbereikbaar. Het was eigenlijk iedereen duidelijk: de lucht was bedoeld voor vogels, nooit voor mensen. Vliegen leek uitsluitend voorbehouden te zijn aan vogels, engelen en mythologische figuren zoals Icarus.

Icarus

De mythologische Icarus kon met zijn vader ontsnappen uit een labyrint door vleugels van was te gebruiken. In al zijn overmoed vloog de jonge Icarus te hoog. Hij kwam te dicht bij de zon en zijn wasvleugels smolten. Zonder vleugels kon Icarus niet in de lucht blijven, en hij viel jammerlijk te pletter. Het verhaal van Icarus had een verborgen boodschap: vliegen ligt buiten ons bereik.
En toch: het idee bleef aanlokkelijk.

vliegtoestel van Leonardo da Vinci / Bron: Leonardo da Vinci helicopter.jpg: Leonardo da Vinci derivative work: Frédéric MICHEL, Wikimedia Commons (Publiek domein)vliegtoestel van Leonardo da Vinci / Bron: Leonardo da Vinci helicopter.jpg: Leonardo da Vinci derivative work: Frédéric MICHEL, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Leonardo da Vinci

Op het eind van de 15e eeuw schetste de geniale wetenschapper-kunstenaar Leonardo da Vinci de eerste toestellen, waarmee gevlogen zou kunnen worden. Het model had iets van onze moderne helikopter. Het toestel werd nooit echt gebouwd, dus we weten niet of het gewerkt zou hebben. Groot probleem was in ieder geval dat er kracht nodig was om je te verheffen van de grond. Met spierkracht zou dat niet lukken, en machinale kracht was op dat moment niet voorhanden. Ook waren de materialen die voorhanden waren om vliegmachines van te bouwen te zwaar.

Nieuwe tijd

Door wetenschappelijke en technologische ontdekkingen kreeg de mens meer vat op zijn omgeving. Zodra beredeneerd kon worden waarom dingen niet werken, kwamen er ook mogelijkheden vast te stellen hoe het dan wel zou kunnen. Kennis van luchtstromen, hoe objecten zich gedragen in luchtstromen, de ontwikkeling van verbrandingsmotoren zijn allemaal factoren die uiteindelijk een positieve invloed hebben op de ontwikkelingen. Waar een wil is, is een weg. En de wil was er.

Pioniers

In de artikelen die hier volgen worden enkele luchtvaartpioniers belicht. Lees over hun pogingen zich van de aarde te verheffen, welke dromen, teleurstellingen en successen zij beleefden. De reeks wordt verder uitgebreid!
Luchtvaartpioniers: Albert Plesman en de KLM

Luchtvaartpioniers: Albert Plesman en de KLM

In de beginjaren van de luchtvaart waren het de onverschrokken waaghalzen, die met steeds betere technieken record na record vestigden. Daarnaast kwam het idee op, de nieuwe techniek ook commercieel i…
Luchtvaartpioniers: Amelia Earhart

Luchtvaartpioniers: Amelia Earhart

Onder de vele heldhaftige luchtvaartpioniers neemt Amelia Earhart een bijzondere positie in. Zij was de eerste vrouw die luchtvaartrecords vestigde. Zij wordt ook herinnerd vanwege het tragisch verloo…
Luchtvaartpioniers: Charles Lindbergh

Luchtvaartpioniers: Charles Lindbergh

Vanaf de eerste gemotoriseerde vlucht van de Flyer van de gebroeders Wright in 1903, zouden onverschrokken luchthelden het ene record na het andere zetten. Het was niet alleen belangrijk een prestatie…
Luchtvaartpioniers: De gebroeders Montgolfier

Luchtvaartpioniers: De gebroeders Montgolfier

Mensen hebben altijd gedroomd ooit eens als een vogel te kunnen vliegen. Vleugels hebben we helaas niet, dus er werden allerlei technieken bedacht die ons vrij in het luchtruim zouden laten bewegen. D…
Luchtvaartpioniers: De gebroeders Wright

Luchtvaartpioniers: De gebroeders Wright

Als je op een willekeurig moment naar de onbewolkte lucht kijkt, is het heel waarschijnlijk dat je ergens een vliegtuig of diens condenssporen ziet. Ruim honderd jaar geleden was het ondenkbaar dat me…
Luchtvaartpioniers: een vliegend huwelijk

Luchtvaartpioniers: een vliegend huwelijk

Er zijn heel wat bijzondere luchthelden geweest. Sommigen, omdat ze een uitzonderlijke prestatie neerzetten, zoals een gewaagde solovlucht. Anderen speelden het klaar om als éérste een bijzonder soort…
Luchtvaartpioniers: Graaf Ferdinand von Zeppelin

Luchtvaartpioniers: Graaf Ferdinand von Zeppelin

Al eeuwen droomde de mens ervan ooit eens te kunnen vliegen. Aangezien mensen zelf geen vleugels hebben moest worden geëxperimenteerd met externe vleugels en bijzondere vliegtoestellen. De experimente…
Luchtvaartpioniers: Louis Blériot

Luchtvaartpioniers: Louis Blériot

De geschiedenis van de luchtvaart zit vol met onverschrokken helden, pioniers die hun leven waagden in toestellen, die gemaakt waren met nieuwe, nauwelijks doorontwikkelde technieken. Eén van die pion…
Luchtvaartpioniers: Otto Lilienthal

Luchtvaartpioniers: Otto Lilienthal

Mensen hebben er altijd van gedroomd te kunnen vliegen. En heel lang bleef het bij dromen. Maar dat verandert in de negentiende eeuw, als nieuwe technieken beschikbaar komen. Vele luchtvaartpioniers h…
Luchtvaartpioniers: overwinnen van de geluidsbarrière

Luchtvaartpioniers: overwinnen van de geluidsbarrière

Met verbeterde technieken werden de vliegtuigen steeds beter en hadden onverschrokken pioniers menig record gevestigd. Lange tijd hebben de pioniers van de luchtvaart echer gedacht, dat het bereiken v…
Luchtvaartpioniers: race van Engeland naar Australië

Luchtvaartpioniers: race van Engeland naar Australië

De ontwikkeling van de luchtvaart zit vol spannende momenten en kent vele pioniers met moed en doorzettingsvermogen. Met het verbeteren van de luchtvaarttechnieken, kwamen de piloten voor steeds grote…
Luchtvaartpioniers: Vlucht over de Mount Everest

Luchtvaartpioniers: Vlucht over de Mount Everest

De zich ontwikkelende luchtvaart in het eerste deel van de twintigste eeuw vestigde record na record. De langste tijd in de lucht, de langste afstand, de langste solo, de langste tocht over zee, en ga…
Gepubliceerd door Hansvg op 20-04-2012, laatst gewijzigd op 01-10-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties