Computerpioniers
De ontwikkeling van telraam naar computer is een lange weg en omvat een lange periode waarin verschillende mensen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de technologische vooruitgang. In de reeks 'computerpioniers' bekijken we een aantal belangrijke momenten en personen in dat proces.
Technologische versnelling
De geschiedenis van de mensheid wordt gekenmerkt door ontdekkingen, veelal verbeteringen in de eigen leefomstandigheden.
Technologische vindingen volgen elkaar op en zeker sinds het moment dat mensen via het geschreven woord konden putten uit ervaringen en kennis van hun voorgangers gaat het tempo van nieuwe ontwikkelingen omhoog.
De eerste versnelling van nieuwe vindingen is terug te voeren op de Industriële Revolutie, een periode vanaf ongeveer 1870. Nieuwe ontdekkingen volgden elkaar in hoog tempo op. Door de industrialisatie veranderden productiemethodes en kwamen nieuwe producten in het bereik van velen. Dit alles veranderde de manier waarop mensen wonen, leven en werken voorgoed.
De tweede versnelling
Een tweede versnelling trad op in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. De productie ging sneller, de middelen om met elkaar te communiceren zijn - voor die tijd - ongekend.
Een belangrijke factor in dit geheel was de ontwikkeling van de computer. Van de ene kant was de ontwikkeling van de computer een noodzakelijk gebeuren, zonder welke de technologische vooruitgang van de laatste decennia onmogelijk geweest zou zijn.
Van de andere kant een kans, een mogelijkheid tot expansie, omdat de hogere stand van techniek het mogelijk maakte ongelooflijke dingen te gaan doen.
Computers
Computers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. We komen ze overal tegen. Meest in het oog lopend zijn de talloze desktop-pc's, laptops en netbookcomputers. Daar is de laatste jaren een stortvloed aan smartphones aan toegevoegd, in feite kleine computers, waarmee ook nog gecommuniceerd kan worden en die veel meer mogelijkheden en kracht hebben dan de desktopcomputers van tien-twintig jaar geleden. Met de introductie van de iPad (en zijn vele navolgers) is de tablet-pc toegevoegd aan de rij van nieuwe computervindingen. Kleiner, platter, handzamer, krachtiger en met nog meer capaciteit. Het gaat snel. Computers worden sneller, krachtiger, compacter en zijn overal mee naar toe te nemen. Nieuwe ontwikkelingen als holografische toepassingen, bedienen door te bewegen, 3D-schermen liggen in de toekomst op ons te wachten. Misschien is de toekomst dichterbij dan we denken. En daar zal het niet bij blijven.
De toekomst
Waar 'ouderen' de computer op enig moment in hun leven en werk een plaats zagen krijgen, groeien de nieuwe generaties op met deze nieuwe techniek. Waar bijvoorbeeld in het basisonderwijs twintig jaar geleden misschien één computer op de hele school aanwezig was staan nu in elk klaslokaal diverse computers. Er komen scholen die hun leerlingen willen laten werken op individuele tablet-pc's. Twintig jaar geleden hadden lang niet alle huishoudens de beschikking over een computer, tegenwoordig zijn er in bijna alle huishoudens één of meerdere computersystemen beschikbaar - en meestal via internet of een thuisnetwerk met elkaar verbonden. In vroeger tijden was er één telefoontoestel in huis, met de introductie van de mobiele telefoon is de 'telefoondichtheid' enorm toegenomen. Bijna alle volwassene (en héél veel kinderen vanaf 10-12 jaar) in Nederland en België beschikken over een mobiele telefoon. Steeds vaker is dit een smartphone.
Dit alles brengt toegang tot informatie en communicatie op een ongekend hoog plan. Het is heel waarschijnlijk dat deze nieuwe kennis- en communicatiemogelijkheden op hun beurt het startsein gaan geven voor een nog snellere technologische ontwikkeling.
De reeks 'Computerpioniers'
Al deze ontwikkelingen zouden niet mogelijk geweest zijn zonder het dromen, hopen, experimenteren van briljante geesten in het verleden - al of niet met succes. Met vallen en opstaan is de mensheid een nieuwe fase ingegaan.
In de reeks 'Computerpioniers' zullen we naar een aantal van deze computerpioniers en ontwikkelingen kijken.