Cijferen, hoe doe je dat?
Optelsommen, erafsommen, vermenigvuldig- en deelsommen met grotere getallen kun je niet meer uit je hoofd uitrekenen. Om toch zonder rekenmachines tot een goed antwoord te komen, kun je al cijferend te werk gaan. Je hebt alleen papier en pen nodig.
Basisschool
Op de basisschool krijg je allerlei basisvaardigheden aangeleerd op het gebied van lezen, taal en rekenen. Zonder deze basisvaardigheden is het heel lastig om kennis te vergaren of om je in de tegenwoordige moderne maatschappij staande te houden. Ook op het rekengebied zijn de basisvaardigheden belangrijk, onze wereld zit vol met getallen en wiskunde.
Bewerkingen
Met getallen kun je allerlei bewerkingen uitvoeren. Je kunt hoeveelheden bij elkaar tellen, je kunt hoeveelheden van een grotere hoeveelheid afhalen, je kunt vermenigvuldigen en je kunt een hoeveelheid weer verdelen in kleinere partjes. Vanaf groep 3 wordt op de basisschool geleerd hoe je met eenvoudige getallen al deze bewerkingen correct uitvoert. En het is nodig ook. Hoewel we tegenwoordig worden omringd door smartphones en rekenmachines die ons kunnen helpen tot goede uitkomsten te komen, is een zeker inzicht in getallen en de werking ervan wel belangrijk om ons te behoeden voor fouten. Bovendien, je trekt niet de hele dag je telefoon om even wat uit te rekenen.
Grotere getallen
Bewerkingen met grotere getallen zijn was lastiger uit het hoofd uit te voeren. Gelukkig zijn er voor de basisbewerkingen methodes ontwikkeld, waarmee we ook de complexere vraagstukken op papier kunnen uitrekenen. We spreken dan over cijferend rekenen.
Positiestelsel
Voor alle vormen van cijferend rekenen is het belangrijk te begrijpen hoe ons getalstelsel in elkaar zit. We gebruiken het decimale getalstelsel, waarbij de kleinere waarde altijd rechts van de grotere waarde staat. De hele getallen worden dus genoteerd als DHTE, waarbij de E staat voor eenheden, de T voor tientallen, de H voor honderdtallen en de D voor duizendtallen. Je kunt je voorstellen dat er nog grotere waardes kunnen worden weergegeven als tienduizenden, honderdduizenden, miljoenen en zo verder. In cijfersommen is een
exacte plaatsing van de cijfers binnen een getal en de getallen ten opzichte van elkaar noodzakelijk om tot een correcte berekening en uitkomst te komen.
Cijferend rekenen
Voor de hoofdbewerkingen technieken ontwikkeld waarmee je sommen kunt uitrekenen:
- Cijferend optellen
- Cijferend aftrekken
- Cijferend vermenigvuldingen
- Cijferend delen (denk aan de staartdeling!)
Nu is nog de vraag: hoe doe je dat?