Hansvg » Specials » Elektriciteit

Elektriciteit voor jong en oud

Elektriciteit voor jong en oud Als je eens om je heen kijkt zal je opvallen hoeveel we gebruik maken van elektriciteit. Zon beetje alle apparaten in huis zijn voorzien van een aansluiting op het elektriciteitsnet en ook steeds meer vervoermiddelen kunnen op elektriciteit werken. Denk maar aan de elektrische fiets en de opkomende elektrische autos. Hoe kun je elektriciteit gebruiken om lampen aan te maken of apparaten te laten werken?

Experimenteren

Kinderen experimenteren graag al spelend. Het geeft ze de mogelijkheid om te leren, om nuttige ervaringen op te doen. Of een experiment nu tot een gewenst resultaat leidt of juist niet, het is in ieder geval een leerzame ervaring. En als de meeste volwassenen eerlijk zijn: ook volwassenen vinden het leuk, spannend en uitdagend om al spelend met van alles te experimenteren. Je moet er wel voor zorgen dat de experimenten zo veilig mogelijk kunnen verlopen.

Veiligheid staat voorop

Zeker als je met elektriciteit gaat experimenteren is veiligheid erg belangrijk. Gebruik voor experimenten nooit de stroom uit het stopcontact. De stroomsterkte en de stroomspanning zijn veel te hoog en kunnen leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood. Gebruik voor experimenten dan ook altijd veilige alternatieven, zoals een batterij met een lagere spanning en stroomsterkte. Dat maakt het een stuk veiliger en prettiger en doet aan het plezier niets af.

Leuke schakelingen om zelf te bouwen

Je komt er het beste achter hoe elektrische schakelingen werken, als je zelf probeert om ze na te bouwen. Met eenvoudige middelen als een batterij, snoertjes, een fitting met een lampje en een schakelaar kun je al heel leuke dingen doen. Soms heb je van het een en ander meerdere exemplaren nodig.

Voorbeelden

Eenvoudige schakelingen om zelf te bouwen, dat zijn bijvoorbeeld:
OnderwerpFotoSchema
Een eenvoudige stroomkring. De basis van alle experimenten. Hoe je een lampje met draadjes op een batterij aansluit. Om het moeilijker te maken kun je er ook een schakelaar tussen zetten.
Een serieschakeling. Als je meerdere lampjes wil aansluiten kun je ze achter elkaar in de stroomkring zetten. Natuurlijk kan ook hier een schakelaar bij gebruikt worden.
Een parallelschakeling. Als je meerdere lampjes wil aansluiten kun je ze naast elkaar in de stroomkring zetten, een parallelschakeling. Het is interessant om het verschil te zien met een serieschakeling.
Een hotelschakeling. In een hotel, maar ook in veel woningen, kun je soms twee schakelaars gebruiken om een lamp aan te maken. Hoe werkt dat?
Elektriciteit voor jong en oud: een eenvoudige stroomkring

Elektriciteit voor jong en oud: een eenvoudige stroomkring

Hoe afhankelijk we zijn van elektriciteit wordt meestal pas duidelijk op het moment dat er een stroomstoring is. Ineens werken allerlei apparaten niet meer en is het opladen van telefoons of laptops o…
Elektriciteit voor jong en oud: een serieschakeling

Elektriciteit voor jong en oud: een serieschakeling

Door te spelen met voor kinderen geschikte elektriciteitsspulletjes zoals een batterij, een lampje, wat draadjes en dergelijke kun je allerlei dingen over de werking van elektriciteit leren. Voor een…
Elektriciteit voor jong en oud: een parallelschakeling

Elektriciteit voor jong en oud: een parallelschakeling

Met simpele zaken als een batterij, lampjes, draadjes en een schakelaar kun je leuke experimenten doen met elektriciteit. Het geeft kinderen, maar ook volwassenen, een prima inzicht in wat er nu eigen…
Elektriciteit voor jong en oud: een hotelschakeling

Elektriciteit voor jong en oud: een hotelschakeling

Een hotelschakeling is een bijzondere schakeling. Je hebt twee schakelaars die allebei een bepaalde lamp of reeks lampen kunnen aan- of uitmaken. De schakeling is bekend geworden door de toepassing er…
Elektriciteit voor jong en oud: speel met morse!

Elektriciteit voor jong en oud: speel met morse!

Het is je in deze tijd van digitale communicatiemiddelen nauwelijks voor te stellen dat communicatie ooit enkel bestond uit bliepjes, lange of korte. Er bestond een heus alfabet, waarbij elke letter w…
Elektriciteit voor jong en oud: werken op zonne-energie

Elektriciteit voor jong en oud: werken op zonne-energie

We gebruiken voor allerlei apparaten een hele hoop elektriciteit. Die elektriciteit wordt opgewekt in grote elektriciteitscentrales, die in het begin van de 21e eeuw voor een deel nog werken door de v…
Gepubliceerd door Hansvg op 12-03-2015, laatst gewijzigd op 30-09-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.