Hansvg » Specials » Kinderziektes

Help, mijn kind heeft een kinderziekte!

Help, mijn kind heeft een kinderziekte! Ziek zijn is vervelend. Als je kind ziek is, is dat nóg vervelender. Toch krijgen kinderen op jonge leeftijd te maken met kinderziekten. Het gaat bijvoorbeeld om ziektes als: roodvonk, waterwratten, vijfde ziekte, zesde ziekte, en sporadisch ook nog rode hond. Wat zijn dit voor kinderziektes? Kun je er wat aan doen?

Ziek zijn

Het is niet leuk, maar voor een deel onontkoombaar. Je loopt soms een ziekte op. Vaak gaat het om een virusinfectie, een heel enkele keer kan het ook een bacterie zijn waar je last van krijgt. Je lichaam reageert meteen. De normale gang van zaken is als volgt: Er worden antistoffen aangemaakt die het betreffende virus of bacterie onschadelijk kunnen maken. Je krijgt koorts en allerlei andere ziekteverschijnselen, maar de boosdoeners worden aangepakt. Misschien heb je hulp nodig van een of ander geneesmiddel, maar uiteindelijk komt je lijf als overwinnaar uit de strijd. Bovendien heb je een bonus gekregen: tegen het virus (want met bacteriën werkt dat helaas niet) heeft je lijf antistoffen gemaakt en die informatie blijft bewaard. Loop je nog een keer tegen datzelfde virus aan, dan heeft je lijf zijn reactie al klaar. Antistoffen hoeven niet meer bedacht te worden, ze zijn er al. Waarschijnlijk merk je deze keer helemaal niets van dit virus.

Kinderen

Kinderen, vooral jónge kinderen, hebben nog weinig of geen eigen antistoffen. Dat betekent dat elk virus waarmee ze in aanraking komen actief kan worden en de kinderen dus ziek worden. Ná zo'n ziekte, als hun lijf de boel weer op orde heeft, zijn ze door de aanwezigheid van antistoffen immuun geworden tegen een volgende aanval van dit virus. Vooral kinderen worden dus ziek van deze virussen, ouderen hebben al immuniteit opgebouwd. Omdat vooral kinderen ziek worden, spreken we van kinderziekten.

Volwassenen met kinderziekten?

Kunnen volwassenen een kinderziekte krijgen? Natuurlijk wel. Maar dat kan alleen, als ze als kind nooit met het betreffende virus in aanraking zijn geweest. Sommige volwassenen voelen zich beschaamd als ze een kinderziekte krijgen, want dat is toch gek, je bent toch geen kind, etc. Het ziek worden heeft dus niets te maken met kind-zijn of volwassene-zijn, maar puur met het moment waarop je tegen zo'n virus aanloopt. Het kan wel zijn dat het virus een volwassene anders aanpakt, en de ziekte een iets ander verloop heeft.

Inentingen

De meeste kinderziektes zijn vervelend maar gaan toch, dank zij de eigen inspanning van het lijf en de aanmaak van antistoffen, vanzelf over, al dan niet geholpen met medicatie. Sommige virusinfecties verlopen minder goed, en kunnen in bepaalde gevallen zelfs schade toebrengen. Om dat te voorkomen zijn antistoffen ontwikkeld, die via een vaccinatieprogramma beschikbaar en verstrekt worden. Alle kinderen in Nederland krijgen oproepingen voor deze inentingen. De vaccinatie betreft een cocktail van antistoffen, die allerlei virusinfecties tegengaan. Het vaccin stimuleert het lichaam antistoffen te maken, ook al ben je nog niet ziek van het virus. Hierdoor ontstaat ongeveer hetzelfde effect als het ziek-zijn, je hebt de antistoffen en wordt in het vervolg niet meer ziek van dit virus. Bekende vaccinatie is bijvoorbeeld de BMR, die beschermt tegen de bof, de mazelen en rode hond. Of DKTP, tegen difterie, kinkhoest, tetanus en pokken. Er zijn er nog meer.

Kinderziektes

Er blijven nog een aantal ziektes over, waar je al of niet rode vlekjes van krijgt. Over het algemeen gaan ze ook vanzelf over. Deze special gaat over een aantal van de kinderziektes waarmee je kind te maken krijgt. De reeks wordt nog uitgebreid.

Huisarts

Deze artikelenreeks is niet bedoeld als vervanger van medisch advies door je huisarts. Heb je vragen over de ziekte van je kind, maak je je ergens zorgen over, wil je een juiste diagnose laten stellen, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Help, mijn kind heeft de bof!

Help, mijn kind heeft de bof!

Er zijn talloze virussen waar mensen ziek van kunnen worden. Dat geldt met name voor de meest kwetsbaren, dus vooral kleine kinderen. Kinderen kunnen, als ze nog jong zijn, met verschillende kinderzie…
Help, mijn kind heeft de vijfde ziekte!

Help, mijn kind heeft de vijfde ziekte!

Jonge kinderen hebben vaak nog onvoldoende weerstand opgebouwd tegen allerlei virussen. De vijfde ziekte is een vlekjesziekte, veroorzaakt door een virus. Wie de ziekte krijgt, en dat zijn dus meestal…
Help, mijn kind heeft de zesde ziekte!

Help, mijn kind heeft de zesde ziekte!

Kinderen krijgen als ze nog jong zijn met allerlei verschillende kinderziekten te maken. De oorzaak ligt meestal bij een virus, waartegen het nog jonge lichaam op dat moment nog geen antistoffen heeft…
Help, mijn kind heeft rode hond!

Help, mijn kind heeft rode hond!

Vooral kinderen krijgen te maken met kinderziektes. Rode hond, of rubella, is een zo'n kinderziekte, veroorzaakt door een virus, die meestal weinig problemen oplevert voor de zieke. Toch is rode hond…
Help, mijn kind heeft roodvonk!

Help, mijn kind heeft roodvonk!

Iedereen krijgt te maken met hinderlijke virussen. Omdat jonge kinderen de benodigde antistoffen nog niet hebben krijgen ze veel met dit soort virusinfecties te maken. We spreken daarom over kinderzie…
Help, mijn kind heeft waterpokken!

Help, mijn kind heeft waterpokken!

Veel ziektes krijg je als je nog een kind bent. Je hebt dan nog geen antistoffen in je lijf om binnendringende virussen op te ruimen. We hebben het daarom ook wel over kinderziektes. Kinderen krijgen…
Help, mijn kind heeft waterwratten!

Help, mijn kind heeft waterwratten!

Er zijn, helaas, nogal wat ziekten die zich openbaren door vlekjes, bultjes of wratjes. Vaak worden deze verschijnselen veroorzaakt door een virus en de acties die je lichaam daartegen moet ondernemen…
Gepubliceerd door Hansvg op 01-06-2012, laatst gewijzigd op 16-09-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.