Hansvg » Specials » Maanreizen

We gaan naar de maan!

We gaan naar de maan! Onze aarde heeft één natuurlijke satelliet, onze maan. Het is een uniek hemellichaam dat in verhouding tot onze eigen planeet veel groter is dan de satellieten die we bij andere planeten aantreffen. De helder verlichte maan spreekt tot onze verbeelding en is in veel poëzie, verhalen en liederen terug te vinden. Maar zou het ook niet bijzonder zijn om er ook werkelijk naar toe te gaan?

Reizen naar de maan

Met een raket naar de maan! / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Met een raket naar de maan! / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het idee om ook werkelijk naar de maan te reizen is niet nieuw. In de negentiende eeuw schreef Jules Vernes er al een prachtig boek over, in de vorige eeuw was de maanreis het onderwerp van twee stripboeken van Kuifje. Met een goede verrekijker kun je op het oppervlak van de maan lichte en donkere vlekken zien, alsof er zeeën zijn. Wellicht zou de maan ook leven kennen, en kijken tegelijkertijd de maanmannetjes met hun eigen kijkers naar ons. Dankzij onze voortschrijdende technieken, waarnemingsmogelijkheden en inzichten weten we inmiddels al lang dat de maan een onherbergzame plaats is. De kans op leven is, aangezien de maan geen dampkring heeft en een sterke wisseling van temperaturen, miniem en eigen verwaarloosbaar. Maar toch zou een bezoek aan onze maan een bijzondere gebeurtenis zijn, het is immers het dichtstbijzijnde object in ons zonnestelsel. En dat alleen al maakt het een locatie die het waard is om te bezoeken.

Ruimtevaart

Halverwege de vorige eeuw stond de raket-techniek nog in de kinderschoenen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren er al wel raketten, maar de ruimte was er nog niet mee bereikt. Dat veranderde in 1957, toen de Sovjet Unie de eerste kunstmaan, de Spoetnik, in een baan rond de aarde wist te brengen. Het was een gebeurtenis die in Amerika als een schok binnenkwam en NASA ging aan de slag om de achterstand in te halen. De eerstvolgende mijlpaal, een mens in een baan rond de aarde brengen, werd echter opnieuw door de Russen behaald. Op 12 april 1961 was Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte. Daar moest een passend antwoord op komen.

De belofte

Het passende antwoord kwam een maand later. In mei 1961 sprak president John F. Kennedy de belofte uit dat de Verenigde Staten nog vóór het einde van het decennium een man op de maan zouden zetten en weer veilig naar huis zouden halen. Het was een ambitieus plan, zeker als je bedenkt dat Amerika op dat moment slechts één man in de ruimte hadden gebracht en dat nog niet eens in een baan rond de aarde. De kans dat de Sovjet Unie ook als eerste een man op de maan zouden zetten was voor de Verenigde Staten onverteerbaar en zette aan tot hogere prestaties en investeringen. Uiteindelijk zou het in 1969 lukken. Tot het laatst bleef het spannend, zouden de Russen toch niet ineens een toestel naar de maan sturen?
Naar de maan: Wie is er het eerst? Moge de beste winnen!

Naar de maan: Wie is er het eerst? Moge de beste winnen!

Na de verovering van het luchtruim en de komst van de eerste vliegtuigen werd al reikhalzend uitgekeken naar de volgende stap: de ruimte. In het luchtledige van de ruimte heb je andere middelen van ve…
Naar de maan: het Mercury-programma

Naar de maan: het Mercury-programma

Toen Kennedy zijn beroemde rede uitsprak dat Amerika nog voor het einde van 1969 een mens veilig op de maan zou zetten en weer thuis zou brengen, stond de Amerikaanse ruimtevaarttechniek nog in de kin…
Naar de maan: het Gemini-programma

Naar de maan: het Gemini-programma

Tijdens het Amerikaanse Mercury-programma, dat voor het eest een Amerikaan in de ruimte moest brengen, werd de wereld verrast door de eerste Rus in de ruimte. Het antwoord van John F. Kennedy in 1961…
Naar de maan: Het Apollo-project

Naar de maan: Het Apollo-project

Nog vóór het eind van 1969 moest de eerste Amerikaan veilig naar de maan en weer naar huis worden gebracht. Het was een belofte van Kennedy en men beschouwde het als een eerbetoon aan hem om die belof…
Naar de maan: de ramp met Apollo 1

Naar de maan: de ramp met Apollo 1

Na successen in de Russische ruimtevaart had president John F. Kennedy in 1961 beloofd om nog voor het eind van het decennium mensen veilig naar de maan en weer terug te brengen. Een ambitieus plan in…
Naar de maan: Apollo-7, de eerste bemande vlucht

Naar de maan: Apollo-7, de eerste bemande vlucht

Nog voor het einde van het decennium zal er een man op de maan landen, had president John F. Kennedy beloofd, dus vóór 1 januari 1970. De tijd begon in januari 1967 te dringen, zeker toen een noodlott…
Naar de maan: De maan in zicht met Apollo 8

Naar de maan: De maan in zicht met Apollo 8

Toen na de ramp met Apollo 1 duidelijk werd dat het Apollo-programma kon worden doorgezet werden de vluchten strak op elkaar gepland. Het einde van het decennium kwam snel in beeld en de belofte van K…
Naar de maan: Apollo 9 oefent met de maanlander

Naar de maan: Apollo 9 oefent met de maanlander

Het Amerikaanse ruimtevaartprogramma van NASA was door de belofte van Kennedy in een stroomversnelling gekomen. Nog voor het eind van het decennium zou er een man op de maan moeten landen. Hiervoor wa…
Naar de maan: Apollo 10, de generale repetitie

Naar de maan: Apollo 10, de generale repetitie

Het jaar 1969 was al enkele maanden geleden begonnen. Nog ditzelfde jaar zou de eerste mens op de maan moeten landen. Apollo 8 was al in een baan rond de maan geweest, Apollo 9 had de eerste test van…
Naar de maan: De droom komt uit met Apollo 11

Naar de maan: De droom komt uit met Apollo 11

In 1961 had Kennedy de belofte uitgesproken dat er nog voor het eind van het decennium een man op de maan moest staan. Het decennium liep bijna ten einde, maar in juli 1969 brak het moment van de grot…
Naar de maan. Apollo 12: De tweede maanlanding

Naar de maan. Apollo 12: De tweede maanlanding

De Amerikaanse ruimtevaartinstantie NASA had het bijna onmogelijke weten te bereiken, waarmee aan de belofte van Kennedy werd voldaan. Nog vóór 1970, om precies te zijn op 20 juli 1969 was de maanland…
Naar de maan: De bijna-ramp van Apollo 13

Naar de maan: De bijna-ramp van Apollo 13

In 1969 werd een belangrijke mijlpaal behaald. Niet één keer, maar zelfs twéé keer werd een succesvolle maanlanding uitgevoerd. Apollo 11 en Apollo 12 brachten ieder twee mannen op de maan. Maanlandin…
Naar de maan: Apollo 14 hervat de maanlandingen

Naar de maan: Apollo 14 hervat de maanlandingen

De vlucht met Apollo 13 was bijna op een catastrofe uitgelopen, maar de bemanning kon uiteindelijk toch veilig terug op aarde landen. Het was gebleken dat bemande ruimtevaart bepaald niet zonder risic…
Naar de maan: een nieuw type missie met Apollo 15

Naar de maan: een nieuw type missie met Apollo 15

Met Apollo werd de reeks H-missies afgesloten. Dit waren relatief korte bezoeken aan de maan. In de volgende vluchten zou het accent meer op onderzoek komen te liggen en zouden de missies ook langer g…
Naar de maan: Apollo 16 landt net naast een krater

Naar de maan: Apollo 16 landt net naast een krater

Nadat de eerste bemande Apollo uit het Apollo-programma, Apollo 7 in 1968 in de ruimte werd gebracht waren er vier jaar verstreken en diverse vluchten naar de maan geweest. De tiende bemande Apollo-vl…
Naar de maan: Apollo 17, de laatste maanvlucht

Naar de maan: Apollo 17, de laatste maanvlucht

Met het Apollo-programma had de NASA een enorme sprong vooruit gemaakt in de ruimtevaart. Na vijf succesvolle maanlandingen hadden tien mensen hun voetafdruk op de maan gezet. Hoewel velen misschien v…
Gepubliceerd door Hansvg op 22-11-2015, laatst gewijzigd op 16-09-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)