Hansvg » Specials » Saunabezoek

Heerlijk naar de sauna

Heerlijk naar de sauna Een bezoek aan de sauna kan heerlijk en ontspannend zijn, het is goed voor lichaam en geest. Waar komt de sauna eigenlijk vandaan, en wat is het effect op je lichaam? En natuurlijk: hoe pak je een saunarondje op de beste manier aan?

Oud ritueel

Sauna's bestaan bij tal van volkeren, in allerlei vormen en soorten, al een paar duizend jaar, al hadden ze in die tijd niet die naam. Vroege culturen hadden vaak al een soort van zweethut, waarin een verblijf al dan niet begeleid werd met allerlei rituelen. Deze sauna-voorlopers moeten al bij veel volkeren in Azië en op het noordelijk halfrond zijn voorgekomen.

Moderne sauna

Onze moderne sauna is afgeleid van de Finse sauna. In Finland maakt de sauna al langer deel uit van de nationale cultuur. In landen buiten Finland is de saunacultuur na de Tweede Wereldoorlog tot ontwikkeling gekomen en maakt de laatste decennia een stormachtige groei door.

Je kunt tegenwoordig sauna-inrichtingen in de meeste moderne landen tegenkomen, voorzien van allerlei faciliteiten. Een dagje sauna is ontspanning en verzorging. Als je je eraan overgeeft, kun je heerlijk tot rust komen, en dat is in ons drukke bestaan heerlijk voor ons altijd bezige brein. En ook je lichaam krijgt nieuwe impulsen. Lichaam en geest kunnen ontspannen bij de sauna-activiteiten.

Geschiedenis

In de artikelen binnen deze special Heerlijk naar de sauna wordt aandacht besteed aan een aantal zaken die de sauna betreffen.
Allereerst wordt ingegaan op de geschiedenis en de ontwikkeling van de sauna. We zien hier dat al ver voor de Tweede Wereldoorlog er een levendige sauna- of badcultuur bestond, ja zelfs al vóór onze jaartelling zijn de sporen hiervan terug te vinden.

Warmte

De temperatuur in een saunacabine kan flink oplopen. Op de plaatjes naast de deur van de cabine staat meestal opgetekend hoe warm de betreffende sauna is. Je ziet temperaturen staan van 75 tot 95 graden Celsius. Dat lijkt erg hoog, en veel mensen vragen zich dan ook af hoe zo'n hoge temperatuur nog prettig kan zijn. Verbrand je dan niet in zo'n saunacabine? Per slot van rekening weten we wat extreme warmte kan doen, veel mensen hebben zich al eens gebrand aan hete koffie, soep of thee. Hoe kun je het in een saunacabine volhouden? Welke voorziening heeft ons lichaam om hiermee om te gaan?

Gezond of niet?

Je kunt je afvragen of zo'n extreme hitte eigenlijk wel gezond voor je is. Zitten er schadelijke kanten aan een saunarondje, of is het juist goed voor je? Vragen die beantwoord moeten worden.

Het saunarondje

Als we ons dan klaarmaken om ons over te geven aan het saunaritueel, wat is dan de beste manier om het aan te pakken? We bekijken de beste volgorde om een saunarondje te doen.
Een lekker warme sauna, wat doet dat met je?

Een lekker warme sauna, wat doet dat met je?

Bij een saunabezoek doorloop je verschillende fasen. Opwarmen, afkoelen en uitrusten. Bij het opwarmen wordt de temperatuur flink opgevoerd. De warmte van de sauna heeft een heerlijke, ontspannende we…
Sauna: een heerlijk saunarondje, hoe doe je dat?

Sauna: een heerlijk saunarondje, hoe doe je dat?

Een bezoek aan de sauna is gezond voor lichaam en geest. De sauna zorgt voor optimale en weldadige ontspanning door de warmte die je helemaal omsluit. In dit artikel bekijken we wat de beste volgorde…
Sauna: Een stukje geschiedenis

Sauna: Een stukje geschiedenis

De sauna, lekker zitten zweten in de warmte. De sauna is ongekend populair geworden vanwege zijn ontspannende en gezonde werking. In heel wat landen vind je in tal van steden saunacomplexen waar je ku…
Sauna: is het ook gezond?

Sauna: is het ook gezond?

De sauna is populair. Steeds meer mensen maken gebruik van de sauna en zoeken de verkwikkende warmte op. Overal in het land zijn saunacomplexen en wellness-centra verschenen en deze mogen zich verheug…
Gepubliceerd door Hansvg op 27-04-2012, laatst gewijzigd op 20-09-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.