Van alles over postzegels
Al sinds 1841 worden er postzegels op brieven geplakt. Oorspronkelijk zijn postzegels bedoeld als bewijs dat je voor verzending van het poststuk betaald had. Voorheen betaalde de ontvanger, met de introductie van de postzegel was het voortaan de verzender. Maar ook verzamelaars, de filatelisten, zijn blij met postzegels!
Bewijs
Oorspronkelijk betaalde de ontvanger van de post voor de verzending van het poststuk. Dat was niet altijd een ideale situatie, als de ontvanger onvindbaar bleek, of de post niet wilde aannemen, dan had de bezorger voor niets gewerkt. Met de invoering van de postzegel kwam hier verandering in. Voortaan betaalde niet de ontvanger maar de verzender van de post. Om te bewijzen dat er inderdaad betaald was, werd een zegeltje op het poststuk geplakt: de postzegel. In feite is een postzegel dus een betalingsbewijs.
Eerste Nederlandse postzegel, 1852
Van 1841 naar 1849 en 1852
Het allereerste postzegel werd in het Verenigd Koninkrijk op een brief geplakt. Niet vreemd, omdat het concept van de postzegel ook in het Verenigd Koninkrijk is bedacht. Andere landen zagen het voordeel van het nieuwe systeem in, en gingen ook afzenders voor de postverzending laten betalen. Postwetten moesten hiervoor worden aangepast, maar in 1849 volgde de eerste Belgische postzegel, ook de eerste Duitse zegel kwam in 1849 in Bayern op de envelop, in 1852 volgde de eerste Nederlandse postzegel
Allerlei soorten
In de loop der jaren zijn allerlei soorten zegels bedacht. Gewone postzegel, frankeerzegels, voor gewone post. Het bleek in allerlei landen nodig om diverse soorten zegels extra te bedenken. Een kleine greep:
- Frankeerzegels
- Dienstzegels
- Militaire zegels
- Strafportzegels (als de afzender te weinig had betaald, moest de ontvanger van de post bijleggen)
- Toeslagzegels
- Spoorwegzegels
- Dagbladzegels
- Brandkastzegels
- Telefoonzegels
- Telegraafzegels
- Luchtpostzegels
- Bezettingszegels
Postzegelverzameling
Gemak
De eerste postzegels kon je kopen bij het postloket. Dat was niet altijd gemakkelijk, want zo'n loket is niet altijd open. Er werd gezocht naar manieren om de postzegels gemakkelijker aan het publiek te verkopen, liefst in iets grotere hoeveelheden. Zegels werden gegroepeerd in postzegelboekjes.
Verzamelen
Al heel snel bleken de postzegels op verzamelaars een grote aantrekkingskracht uit te oefenen. En de verzamelaar werd dan ook bediend met speciale producten, zoals de FDC (Envelop met 1e-dagsafstempeling), blokjes met zegels, speciale uitgaven, etc.
Special
In deze special kun je wat meer lezen over de eerste postzegels, het verzamelen, speciale verzamelgebieden, etc.